Muziek met het schoolkind van 9-12 jaar


Waarom is muziek belangrijk voor het schoolkind van 9-12:

Muziek geeft een grote stimulatie van discipline en geduld, doordat je je goed moet concentreren bij het maken van muziek. Muziekles is een veilige omgeving waar kinderen leren om opbouwende kritiek te geven, máár ook te accepteren. Dit geeft een voorsprong bij het creëren van zelfvertrouwen. Ook ontdekken ze met het maken van muziek veel verschillende culturen en leren ze hier mee omgaan.

 

Door het herkennen van beats, ritmes en patronen word de cognitieve ontwikkeling gestimuleerd. Zo is dit ook belangrijk voor het begrijpen van wiskunde. Toetsenbord instrumenten zoals een piano zijn erg goed voor de motorische ontwikkeling van de kinderen, vooral de coördinatie van zowel de linker als rechterhand. Het nemen van groepslessen bij bijvoorbeeld gitaar heeft veel invloed op de sociale ontwikkeling want dit vereist interactie en communicatie.

 

Muzikale activiteiten voor het schoolkind van 9-12 jaar:

Het muziekspel voor kinderen van 9-12 jaar lijkt erg veel op het muziekspel van kinderen voor 6-9 jaar, maar hier kun je zelf aanpassingen in maken in de vorm van hoe moeilijk je het maakt.

 

- Muziek en dans

Dit vindt ieder kind erg leuk! Het biedt erg veel ontspanning en ontlading en stimuleert de hersenen. Met kinderen van 9-12 jaar kun je hier leuke dans activiteiten mee doen zoals bijvoorbeeld een flashmob op het schoolplein, je moet namelijk niet te makkelijke activiteiten bedenken, uitdaging kan geen kwaad! dit vinden ze juist leuk, anders zullen ze snel afhaken.

 

- Muziek maken

Samen muziek maken stimuleert de hersenen en het samenspel. Er zijn veel verschillende manieren om samen en zelf muziek te maken zo kan je namelijk ook zelf de instrumenten maken en bijvoorbeeld er optredens van maken. Hier komen veel samenspel en socialevaardigheden bij kijken. Ook zijn boomhakkers erg leuke instrumenten waarbij je makkelijk zelf kan bepalen hoe moeilijk je het maakt, dit zal ze veel plezier en ontlading bieden!

                                                                                                                                                                                                                

- Muziek en verhaal;                                                                                                                                                                                                                    Muziek en verhaal stimuleert de hersenen maar ook zeker de sociale ontwikkeling, bij deze activiteit is het goed om het kind zijn creativiteit los te laten gaan en eruit te halen wat er in zit. Zo hoef jij ook alleen de gene te zijn die naar het kind luistert, dit is al erg belangrijk voor hem of haar, omdat je laat zien dat je begrip voor hem of haar hebt en interesse toont in zijn of haar creativiteit! Dit zal veel zelfvertrouwen geven.

 

- zingen;                                                                                                                                                                                                                            

Samen met kinderen of alleen zingen biedt heel erg veel plezier, zo stimuleert het ook de hersenen en het samenspel! Het is namelijk leuk om dit in een groep te doen en meerder stemmig uit te proberen, zo kun je van alles uitproberen met je stem. Je zou ook kunnen proberen om canon te zingen met een klein groepje. Zingen uit ook veel emoties, dus wanneer je ziet dat een kind ergens mee zit zou het wel eens kunnen helpen om hem of haar zelf een liedje uit te laten kiezen en dit gaat uitwerken.

 

Hoe kun je muziek thuis toepassen?

Wanneer je kind al ouder is en zelf veel wil bepalen zul je alles meer los moeten kunnen laten en je kind zelf laten kiezen wat hij of zij wil. Zo kan het zijn dat hij of zij liever gitaarles krijgt van een ervaren leeraar. Maar wanneer je kiest voor neutrale sfeer in huis kun je ook altijd de radio in huis aanzetten, zo voelt een kind zich ook minder snel alleen.

 

Muzikale tips voor het schoolkind:

  • Het lied moet niet te makkelijk/moeilijk qua tekst en toonhoogte.
  • Zorg dat het inhoudelijk (thema) aansluit bij de belevingswereld van je doelgroep.
  • Bereid je bedachte muziekactiviteit goed voor! Ben je bewust van je doelgroep.
  • Leer de kinderen een lied. Vertel waar het over gaat. Laat het horen. Bespreek de tekst.